ROBERT COYNE – THE HISS OF LIFE

Artiest info
Website
 

De nu 55-jarige Robert Coyne is een Britse alternatieve folkmuzikant en singer-songwriter die op gitaar, basgitaar, keyboards en drums speelt. Toch zal hij altijd meer gekend blijven als de zoon van de legendarische Engelse alt.rocker, bluesicoon, zanger, gitarist, schilder en auteur Kevin Coyne die in 1944 geboren werd in Derby, Derbyshire en zestig jaar later in december 2004 overleed in zijn laatste thuishaven Nürnberg in de Duitse deelstaat Beieren waar hij zich had gevestigd in de jaren ’80.

Robert en zijn zingende broer Eugene waren kinderen uit Kevin Coyne’s eerste huwelijk. Toen die in Duitsland ging wonen speelden en zongen zijn mee afgereisde zonen allebei mee op hun vaders’ albums “Tough And Sweet” uit 1993 en “Sugar Candy Taxi” uit 1999. Robert werd nadien ook een permanent groepslid van Kevin’s begeleidingsband waarmee hij nog verder bijdroeg aan vier platen van zijn vader, inclusief het na zijn dood postuum uitgebrachte album “One Day In Chicago”.

In 2007 bracht Robert Coyne zijn eerste soloplaat “Death Is Not My Destiny” uit waarop hij voor het eerst ook als zanger aan het werk ging. Met zijn begeleidingsgroep ‘The Robert Coyne Outfit’ ging hij toen ook live optreden. Daarna volgden nog zeven andere soloplaten waarvan er drie samen met de Duitse drummer Jaki Liebezeit werden opgenomen, de latere oprichter van de experimentele rockgroep ‘Can’ die in 2017 overleed.

“Out Of Our Tree” was in 2018 het laatste album van Robert Coyne, tenminste tot hij in 2022 de studio introk met producer en drummer Werner Steinhauser om er twaalf tracks op te nemen voor zijn laatste album “The Hiss Of Life”. Zelf speelde Robert Coyne op akoestische en elektrische gitaren, basgitaar en keyboards, Aglaja Camphausen leverde strijkerswerk op cello af en Werner Steinhauser speelde ook mee op drums, vibrafoon en overige percussie. Daarnaast speelde gastmuzikant Bob Ward op leadgitaar en slidegitaar mee op twee nummers: de albumopeningstrack “The Least I Can Do” (zie 1e video) en de song “In The Grip Of The Strangler”. Deze Bob Ward componeerde destijds meerdere nummers samen met vader Kevin Coyne en leverde gitaarwerk af op vele van zijn platen.

De titeltrack van het album “The Hiss Of Life” die u op de tweede audiovideo kunt beluisteren handelt over de koppigheid van de menselijke geest, terwijl songs als “Curse Of The Cat People” en “In The Grip Of The Strangler” het streven naar en de behoefte aan zelfacceptatie als onderwerp hebben, iets waar Robert Coyne in zijn privéleven altijd mee te maken had. Andere nummers uit deze plaat die bijzonder in onze smaak zijn gevallen zijn de knappe opener “The Least I Can Do”, “Take A Look At It Now” en het jazzy “The Endless Tea”.

Qua instrumentatie bij de nummers op dit album blijft het allemaal redelijk beperkt en intimistisch, ondanks de dramatiek die Aglaja Camphausen er met haar cello heeft aan toegevoegd. De harmony vocals van Robert’s echtgenote Wendy Coyne bij enkele songs voelen warm en oprecht aan. Zij is bovendien ook verantwoordelijk voor de heel mooie tekeningen van de knipogende kat op de frontcover van de cd-hoes en de schapen die ons vanuit hun weide op de achterzijde van de hoes tevreden maar uitdagend zitten aan te kijken.

(valsam)

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: ROBERT COYNE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.